Om mig...

Jag & lille Ville AnnaKarins Berger des Pyrénées ā Face Rase

Jag är en fd kontorist, ammunitionskonstruktör och IT-tekniker som nu bestämt mig för att mina kvarvarande yrkesverksamma år inte ska ske bakom ett skrivbord!

Efter en omtumlande händelse i början av 2003 omvärderades väldigt mycket och nu börjar allt ta form. Jag har gjort ett lappkast och ändrat inriktning vad gäller mitt yrke, lagt kontoret på hyllan och arbetar nu med det jag älskar mest av allt. Att jobba med djur och människor, arrangera och samordna, undervisa och även såklart att jobba med datorn.

Mina hundar tar hand om mig och jag om dom. De är mina kära vänner och tävlingskamrater i agility och det är mycket tack vare mina hundar och självklart även min familj som jag vågat ta detta för mig gigantiska steg att starta eget.

Xi & Tilda mina små hjärtan

Jag är aktiv med mina hundar först och främst inom agility där vi tävlar så mycket vi hinner. Jag är även instruktör och tävlingsledare i agility.

Under vintern 2007-2008 gick jag Hundkursledarutbildningen för Hundutbildningsgruppen för att vara rustad att köra kurser i valp- och vardagslydnad. Lärare och föreläsare var;

Anders Hallgren, Psykolog
David Selin, HUNDutbildningsgruppen
Eva Bodfält, Hundkonsultent
Maria Yttermyr, Psykolog, Klicker
Jan Gyllensten, Hundutbildare och tidigare polishundstjänsten
Curt Blixt, Mentalbeskrivare

Föreläsningen ADVENTure Dog Conference, Relation, hund-människa ingick också i utbildningen, där lyssnade vi till:

Moderator Sven Stenson (Ordförande, Djurskyddet Sverige och kriminalinspektör)
- Relationen som vägledning, Kerstin Malm (Etolog)
- Relationerna hos vargar och hundar, Freddy Worm Christiansen (Biolog, tidigare Lungholm Ulvepark)
- Polishundföraren och tjänstehunden, Glenn Andersson (Chef för hundförarpolisen i Skåne)
- Regionala skillnader i synen på relationen mellan hund och människor, Lars Fält (Biolog)
- Om vargrädsla och varghat, Anders Bjärvall (Biolog)
- Vad tjänar hunden på att leva med människan? Ingrid Tapper (Etolog)
- Relationens betydelse i träningen, Kent Svartberg (Etolog)
- Sambandet mellan misshandel av djur och misshandel av människor, Carin Holmgren (Fil. dr. i sociologi)
- Hunden som genetisk modell, Göran Andersson (Professor i molekylär husdjursgenetik)
- Ridgen och dermoid sinus, Göran Andersson (Professor i molekylär husdjursgenetik)


Min första egna hund som idag springer på de gröna ängarna i hundhimlen öppnade mina ögon för hur jobbigt det kan vara med en hund som inte följer mallen för hur man vill att en hund ska bete sig. Jag fick den hårda vägen lära mig hur ett liv med en högt älskad men mycket arg liten terrier kan te sig. Men även hur skamfyllt det kan vara att inte klara av sin egen hund och hur svårt det är när det värsta beslut man kan ta måste fattas. Han lärde mig mycket om att leva med hund.

Min andra hund Tilda, en blyg lanchashire heelertik, visade mig precis andra änden av skalan, hur en oerhört försiktig och skygg hund måste förstärkas och vårdas för att hennes självkänsla skall växa. Hon är idag en dröm att dela vardagen med. Det finns nog ingen som ser henne fara fram på agilityplanen som kan gissa hur mycket jobb det ligger bakom hennes numera ganska öppna attityd.

När jag dagen före julafton 2005 fick hem min mellanpudel Xi fann jag att pälsvård är ett otroligt kul område och har sedan dess klippt och skött hennes päls. Xi är vare sig skygg eller aggresiv, hon har en väldigt positiv attityd till sin omgivning. En underbart glad och öppen liten tjej som älskar allt och alla. Att springa agility är dock inte prioritet nummer ett i hennes värld, åtminstonde inte när man måste svänga mycket. Att plöja iväg över ett gärde och bara rusa det fortaste hon kan - DET är lycka! Agilityn har hon och jag därför lagt på skoj-nivå, om vi startar någon gång så är det bara för att få lite aktivering o ha kul. Vi tränar inte agility aktivt längre - hon är värd att göra det som hon uppskattar och inte bara det jag vill. Därför är hon agilitypensionär. Vi klurar däremot på om hon inte ska få någon form av nosutbildning, dvs få lära sig spåra kantareller eller något annat krulligt kuligt!

Min yngsta unga fröken är en liten pumitös, liten i storlek och liten så som yngst i flocken. Men inte liten i platstagande. Hon är framåt, på och evigt aktiv. En på- och avknapp har hon såklart, men jisses vad fort "på" kan komma ;o) Chankazz Bring it on Jippie är fulla kennelnamnet och Jippie är namnet vi använder till vardags. Vi tränar förstås agility, men mest i livet har hon fått träna på att möta livet på ett vettigt o helst så lite uppstressat sätt som möjligt. När man är pumi så har man MYCKET energi, så att träna passivitet är aldrig fel.

Lilla råttan var bara några dagar när hon fick en egen blogg http://jippie.jyckefix.se/ den är full med bilder och små filmsnuttar fram till det att hon flyttade in. Efter det har hon fått intregrerats med oss andra i en gemensam blogg här på JyckeFix sida.

Det var lite om mig och mina hundar, vill du veta mer så är det bara att fråga!

Vi ses!
//Ewa



Artikel införd i Karlskoga Tidning midsommarafton 2012-06-22
Klicka här för att läsa artikeln

Artikel införd i Karlskoga Tidning 2012-05-17
Klicka här för att komma till artikeln!





Artikel införd i Karlskoga Tidning 2008-07-10           Förstasidan           Artikeln


Artikel införd i Karlskoga Kuriren 2008-02-12







Schäfern Lobo, i slutet av femtiotalet såg schäfern lite annorlunda ut mot idag...
matte Siv håller i kopplet och min mor står bredvid






Go stund vid sjön, februari 2008